Zmei3– difuzați la BBC, aproape anonimi în România

  • Postat de: Iulia
  • Category: Playlist

Zmei3– trupa formată din doi români și doi nemți – a cucerit publicul din Londra, Berlin, Vienna, Leipzig sau Madrid. Este difuzată la radiourile din Statele Unite până în Australia, iar britanicii de la BBC le-au acordat celor patru spaţiu în studioul lor. Muzica lor este constant în topurile internaţionale de world music (muzica modernă, inspirată din trecutul fiecărei ţări şi cântată în limba natală a artistului).

În anul 2015, ZMEI3 a înregistrat primul album împreună cu producătorul Ian Brennan, laureat al premiului Grammy. Albumul „Rough Romanian Soul“ a fost înregistrat live într-un sat din Transilvania și lansat de casa de discuri Six Degrees Records din San Francisco.

În 2016, ZMEI3 a cântat pe scena celui mai mare festival de World Music din Marea Britanie, WOMAD, și a susținut o sesiune live la BBC Radio 3, precum și trei interviuri exclusive pentru BBC. În 2018 a apărut în premieră mondială la PRI – Public Radio International din SUA, documentarul „ZMEI3 – A Trip To Transylvania“, regizat de jurnalistul german Roman Rhode de la „Der Tagesspiegel“.

 

 

În România abia dacă s-a auzit de ei, ceea ce nu ne miră deloc, căci agenda radiourilor și televiziunilor este în continuare sufocată de mediocritate, dansatoare din buric și ,,băeți de băeți”.

Zmei3 înseamnă Paula Turcaş, Mihai Ilescu, Oli Bot şi Arnulf Ballhorn.

Mihai, liderul formaţiei, are 42 de ani şi a fost avocat. A spus adio corporației și a plecat la Berlin, să facă muzică. Acolo a întâlnit-o pe Paula, o tânără soprană din satul Smig, specializată în muzică barocă și muzică contemporană. A absolvit Conservatorul din Cluj şi Şcoala de Arte din Zurich, dar a optat pentru muzica pe care o ştia din copilărie.

Oli Bott a studiat jazz-ul în Statele Unite, la una dintre cele mai faimoase şcoli de muzică din lume. Când a întâlnit-o pe Doina, a ascultat mai multe melodii româneşti, iar apoi a început să compună.

Arnie este cel mai recent membru al formaţiei, contrabasist la Opera din Berlin.

Toți patru au înţeles și rezonează cu… ,,sufletul aspru românesc”.

 

 

„ZMEI3 este un grup muzical româno-german care a creat la Berlin un nou stil muzical: Rough Romanian Soul, care îmbină influențe de folk-jazz cu atitudine punk rock și cu un sound avangardist cu accente psihedelice. Muzica ZMEI3 spune povești despre oamenii și locurile pe care artiștii le-au lăsat în urmă, privite însă prin prisma noilor experiențe de la Berlin și a deschiderii totale către celelalte culturi“. – asta spun cei patru despre… cei 3Zmei. Sau Zmei3.

 

Autor: Iulia

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența dumneavoastră.