Și totuși, folkiștii ar trebui să apară la televizor! SPAM, spre exemplu…

  • Postat de: Iulia
  • Category: Next

Vă provocam pe grupul Nextfolk (Facebook), la un sondaj. Voiam să știu (nu că nu aș intui) de ce folk-ul nu are acces pe radiourile și televiziunile comerciale.

,,Au burtă și păr pe picioare”; ,,Nu au țâțe mari”, ,,Se machează nașpa și nu-și vopsesc rădăcinile”, ,,Recită mai mult decât cântă”, ,,Nu pot dansa din cauza chitarei”, ,,Nici măcar nu sunt gay!”, ,,Nu au tatuaje”, ,,Sunt prea triști” – mi-am spus eu…

,,Folkişti nare dujmani deci nare valoare”, ,,Ie pă sentiment și pă gramatică, d-aia”, ,,Spun lucruri trăznite”, ,,Odată urcați pe scena, nu-i mai dai jos” – ați adăugat voi.

Poate că versul cu metaforă sau cel care abordează problematici ceva mai profunde rezonează cu un public restrâns. Nu-i nimic rău în asta, nu trebuie să ascultăm toți blues la Brezoi, la fel cum nu toți fredonăm manele la Neversea. Ca atare, radiourile și televiziunile nu sunt obligate să difuzeze muzică pe care o ascultă o mână de oameni.

 

,,Radiourile și televiziunile comerciale nu promovează folkiștii deoarece nu fac rating, deci nu le aduc bani! Comercialul promovează… cultura, însă doar pe cea pe care publicul o cumpără!” spune, după o analiză corectă, la rece, Dana Florian, o tipă aparte în peisajul folk din România.

 

Pe de altă parte, nivelul la care a ajuns industria muzicală din țara noastră este mai mult decât jenant. Și, ca să fie treaba-treabă, s-a reunit și trupa Andre, bomboana de pe coliva prostului gust.

Și totuși, sunt exemple din zona folk pe care le-aș vedea fără nicio rezervă la radio și tv. Unul dinte ele, o spun fără nicio rezervă, este trupa SPAM, care anul acesta a aniversat cinci ani de când funcționează în actuala formulă: Cosmin Vaman, Alexandra Andrei, Tudor Olaru, Eugen Toboș și Ciprian Diaconu. Mulți au spus că SPAM ar fi un fel de… Taxi. Poate că da, dar doar dacă o asociezi valoric cu această formație care și-au făcut loc pe piața muzicală comercială. SPAM este un fel de Taxi în sensul în care mesajul transmis este unul direct, sensibil, ironic și autoironic, inteligent și, în același timp, accesibil, comercial, fără a-i știrbi, însă, din calitate.

 

Altfel, stilul lor este inconfundabil. Când asculți SPAM, știi sigur că ei sunt, nu altcineva. În cazul acestora, cu siguranță mass-media comerciale greșesc. Melodii precum ,,Drumul”, ,,Cele mai frumoase” sau ,,Ultimul cântec pentru ea” ar putea să-și găsească drum și către inimile celor care nu ascultă neapărat folk.

Și totuși, de ce nu apar folkiștii la televizor? SPAM spune așa:

 

Autor: Iulia

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența dumneavoastră.