Nici pe radioul public nu mai au loc de Smiley! Conducerea Radio România este somată: ,,Faceți public playlistul!”

  • Postat de: Iulia
  • Category: Stuff

Smiley este unui dintre cei mai buni soliști din România nu doar pe radiourile comerciale! Până și radioul public, responsabil de educația muzicală a publicului (pentru că o face din bani de la bugetul de stat, nu din banii obținuți din publicitate și rating!), l-a desemnat pe Smiley… ,,Cel mai bun solist”.

Trebșoara asta a atras indignarea multor artiști care, în ciuda creațiilor originale și de calitate, nu sunt difuzați de Radio România. În schimb, pe radioul public este auzită din ce în ce mai multă muzică din zona comercialului de proastă factură.

Mai mult, conducerea Radio România refuză să facă public playlistul lunar, în ciuda solicitărilor în conformitate cu Legea liberului acces la informații.

Într-o scrisoare deschisă, Ștefan Mardale, vocea trupei Cri-Gri, cunoscut drept profesorul de la şcoala de muzică „RockSchool”, compozitor şi textier, l-a somat pe director general al radioului public să respecte legea să și facă publice informațiile.

,,Muzica de calitate poate face educaţie de calitate”

,,Bună ziua, Domnule Preşedinte Director General, Georgică Severin!

Mă numesc Ştefan Mardale, am vârsta de 55 de ani.

În septembrie anul trecut vă trimiteam o scrisoare în care solicitam publicarea lunară a playlisturilor Radio România. Ea a avut ceva ecou în presă.

Iată că profesioniştii radioului, lăudaţi în răspunsul dat de un subordonat al domniei voastre, nu s-au descurcat în chestiunea solicitată de mine, deşi era vorba de un simplu copy-paste al listelor care se trimit la UCMR-ADA şi CREDIDAM.

Dacă aflaţi de ce nu se pot publica, în speranţa că nu e secret de stat, v-aş ruga să-mi comunicaţi!

Mai rog, să mi se răspundă punctual, nu cu generalităţi aşa cum s-a întâmplat până acum.

Demersurile mele pentru o mai bună calitate a programelor radioului naţional sunt vechi. Ataşez câteva dovezi din arhiva personală. Fac asta din credinţa că o mai bună calitate a culturii pop, încluzând bineînțeles rockul, folkul, jazzul, ar aduce mai mulţi oameni la biblioteci, librării, în sălile de concerte, ar contribui pur şi simplu la mai bunul mers al ţării. Am crescut şi m-am format într-un mediu tărănesco-muncitoresc, am văzut (la mine şi la alţii crescuţi în condiţii asemănătoare) cum muzica de calitate poate face educaţie de calitate.

Aş vrea să vă mai comunic că, într-un anume fel, am primit un răspuns clar, indirect ce-i drept, dar nu ştiu precis cine este autorul. Eu am din 1996 un proiect muzical care se numeşte CRI GRI. A fost apreciat şi difuzat de mai multe personalităţi, cum ar fi Florian Pittiş, Paul Grigoriu, Florin Silviu Ursulescu. Anul trecut aveam în DataMedia Radio România mai bine de zece cântece. Anul ăsta în Iunie rămăsese unul; probabil ca să nu bată la ochi. Acum mai bine de doi ani l-am rugat pe Bogdan Pavlică să-mi comunice şi mie criteriile după care sunt alese melodiile difuzate pe R.R.A. Tăcere. Anul trecut, pe mesengerul feisbuc i-am cerut civilizat să-mi explice cum de a putut fi nominalizat Smiley în categoria cel mai bun solist vocal la Premiile Radio Romania. Nici aici nu mi-a răspuns, aşa că i-am spus părerea mea despre alegerea respectivă: HOŢIE sau PROSTIE. Normal că m-a blocat.

Vrând să-i aduc la cunoştinţă că nedumerirea mea e apreciată de cea mai titrată revistă muzicală de la noi, în primăvară 2019 i-am lăsat la recepţie în Temişana un plic. Nu, nu am vrut să intru şi eu în rândul lumii, plicul conţinea doar prima fotografie în format A4.

Vă doresc toate cele bune!” – scrie Ștefan Mardale, în scrisoarea deschisă.

Ce spun colegii de breaslă

Dan Manciulea:

Ar merge să ne adunăm cu toți cu o grevă în fața SRR cu sloganul <Muzica este artă, nu industrie!>. Smiley, Moga și ceilalți – dacă vreți industrie – mergeți la strunguri și la freze, bă băeți!”

Ben Alexandrescu:

,Sunt satul pana peste cap de mafia din industria muzicala! Mai asteptati un pic si am sa dac publice cateva exemple concrete!”

Horea Silvio Crisovan:

,,Nu mai dureaza mult dictatura asta… Star-urile din carton colorat… Keep making music! Asa lasam ceva in urma. Rezistenta din „provincie” va saluta!”

Autor: Iulia

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența dumneavoastră.