Mi-e dor de ,,Om bun”! De celălalt ,,Om Bun”…

  • Postat de: Iulia
  • Category: Subjective

Pe 9 decembrie, la Sala Palatului, începând cu ora 19:30, va avea loc Gala Folk “Om bun” 2019. Organizatorii îl prezintă a fi…. cel mai important eveniment folk al anului, având o tradiție de 11 ani.

Anul acesta, pe scenă vor urca artiști care au făcut istorie în industria muzicală: Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Emeric Imre, Vasile Șeicaru, Victor Socaciu, Mircea Vintilă, Doru Stanculescu, George Nicolescu, Maria Gheorghiu și Daniel Iancu. Invitat de onoare este Iurie Sadovnic din Chișinău. Spectacolul va fi prezentat de Adrian Ivanitchi.

Pe de o parte, informația mă bucură: iată, folkul umple și el Sala Palatului! Am convingerea că o va face.

Pe de altă parte, când spui… ,,Om Bun”, nu ai cum să nu te gândești la fostul Festival-concurs. Pe scena lui, după o riguroasă preselecție, ajungeau doar cei mai buni. În sine, a trece de preselecția cu pricina era o victorie. Să câștigi trofeul ,,Om bun”, era de-a dreptul fabulos! Era un fel de pașaport în lumea bună a folkului. Deja treceai de la categoria de concurent, la cea de invitat în recitaluri, festivaluri, concerte… Ce să mai, acest festival era un fel de barometru, o unitate de măsură.

Vali Petcu a fost ultimul ,,Om bun”. Cu el, în 2013, festivalul-concurs a dispărut de pe hartă. Fără prea multe explicații. S-au făcut speculații de tot felul. Singurul lucru cert este că…  Festivalul de Muzică Folk ,,Om bun” a fost tras pe linie moartă fără ca cineva să-l preia din mers sau, din 2012 încoace, să încerce să-l resusciteze.

,,În 1990, am gândit instituţionalizarea folkului românesc, care, la vremea aceea, era în underground. La începuturi i-am am avut alături pe Mircea Vintilă şi Vali Sterian, de altfel prima ediţie am organizat-o împreună. Festivalul trebuia să fie… şi o trambulină de lansare pentru tinerii care să preia ştafeta, cum s-ar spune, de la vechea generaţie de folkişti.” declara Victor Socaciu chiar înaintea ultimei ediții a festivalului care i-a lansat, printre alții, pe Maria Gheorghiu, Alin Oprea & Tavi Colen (pe atunci formau Talisman), Ada Milea, Daniel Iancu, Florin Chilian, Alina Manole, Daniel- Silvian Petre & Emil Kindlein sau Vali Petcu.

Din 2008, avem – Gala Folk “Om bun”, care a funcționat, până în 2012, paralel cu festivalul-concurs. Cumva, îl completa. Folkiști care câștigau festivalul ,,Om bun” cântau, la un moment dat, alături de legendele folkului. Nu toți, ce-i drept, unii nu s-au regăsit pe afiș nici în ziua de astăzi.

 

Gala a rămas, ceea ce este foarte bine. Festivalul, însă… nu. Cu siguranță sunt mari bătăi de cap cu organizarea, cu atragerea de fonduri… Numai cine nu a fost înhămat într-un proiect de gen nu intuiește ce se află în spatele unui asemenea demers. Dar, cine știe, poate că într-o zi, un alt om bun va ajunge la concluzia că… este nevoie de ,,o trambulină de lansare pentru tinerii care să preia ştafeta, cum s-ar spune, de la vechea generaţie de folkişti.” O trambulină valoroasă, așa cum a fost ,,Om bun” mai bine de 20 de ani.

Autor: Iulia

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența dumneavoastră.