Magia de la Calafat

  • Postat de: Iulia
  • Category: Insider

Există festivaluri de muzică folk în toată țara – unele includ concursuri pentru noile speranțe și recitaluri cu artiști consacrați ai genului. Există gale de folk sau festivaluri «in memoriam» , unde artiștii consacrați hrănesc nostalgia publicului. Exista chiar și târguri de folk, unde publicul și organizatorii duc greul cererii și ofertei. Există festinuri de artă, unde folkul, blues-ul și alte genuri cântă în armonie. Există, însă, o singură tabără de folk  – Tabăra de folk de la Calafat.  O săptămână în care dispar toate reperele nenecesare. Nu există mic sau mare, nou sau vechi! Există vacanță și sărbătoare!

Ce trebuie să faci ca să ajungi acolo? Să iei legătura cu Dan Vană – omul care a inventat copilăria fără vârstă.

Am ajuns acum trei ediții. Era pe la 4 după-masă, orașul părea adormit. În fața restaurantului OK – loc de ,,prezență”, stăteam și ezitam să intru, cum nimic nu indica că s-ar putea petrece vreo adunare artistică. Deodată, iese nimeni altul decât Doru Stănculescu, aranjându-și pălăria cu boruri generoase. Așa mi-am dat seama că ”e de bine”.

Ce a urmat… a fost magie! Și magie este în fiecare an! Seri lungi de muzică în fața Casei de Cultură, unde Dan Vană face tot ce știa numai el ca cei mici și cei mari, cei vechi sau cei noi, cei mai tineri sau… tot mereu tineri – să se perinde pe scena; întâlniri între folkiștii la OK sau oriunde își găsesc prilej să  cânte împreună, focurile de tabără de pe malul Dunării, când doar zorii aduc somnul pe buze ! Zile de plajă și bălăceală în Dunăre, unde poate să lipsească orice, mai puțin o chitară.

 Nu pot să îl uit pe Ovidiu Mihăilescu, cu chitara pe genunchi, pe plajă, în fața lui Sergiu Pârvulescu, un copil frumos, arătându-i armonia unui cântec. Ce poate fi mai grăitor decât faptul că singura condiție ca să te bucuri din plin de tot ce înseamnă această tabără este să iubești folkul, pe bune!

Dora Dumitrescu

Autor: Iulia

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența dumneavoastră.