FSU. S-a mai frânt un pilon al muzicii bune din România…

  • Postat de: Iulia
  • Category: Events

La nici un an de la moartea Teodorei Ionescu, un alt mare cronicar de muzică ne-a părăsit. Florin Silviu Ursulescu, un împătimit al muzicii rock, s-a stins la 73 de ani, pe un pat de spital. O dată cu el s-a mai dus un reper important în istoria radioului muzical. Bună parte din cariera sa s-a consumat într-o perioadă în care la radio chiar se difuza muzică, iar dictatura show-biz-ului nu pusese stăpânire pe aproape tot ce înseamnă mass-media comerciale.

Florin-Silviu Ursulescu s-a născut la 1 octombrie 1945 în Bucureşti şi a început să colecţioneze discuri cu muzică încă din adolescenţă, procurate cu mari eforturi prin intermediul celor care plecau peste hotare, în condițiile în care artiștilor și pasionaților de rock nu le era deloc bine în timpul regimului comunist. Tot în adolescență începe să consulte reviste şi publicaţii străine cu caracter muzical pop-rock. A fondat mai multe cluburi de muzică în Bucureşti, a scris istoria rockului românesc, a lucrat pentru Radio şi a semnat mii de cronici muzicale în revistele de specialitate.

Vestea morții sale i-a îndurerat pe prieteni, apropiați și cunoscuți, care au împărtășit gânduri despre cel care, înainte de toate, a fost un om bun și frumos.

,,ASTAZI, IMPARATIA CERURILOR S-A MAI IMBOGATIT CU UN NUME!

Pentru mine si unii dintre cei care l-au cunoscut si au relationat sau interactivat cu Florin-silviu Ursulescu, acesta saptamana a inceput cat se poate de gri si de trista!

Cu ceva timp in urma tocmai am aflat ca am mai pierdut un bun, vechi si pretios Prieten, un OM deosebit, un extraordinar cronicar si cunoscator in ale muzicii, un altul din scoala veche a frumosului si un bucurestean pur! Dupa ce acum ceva timp l-am pierdut pe bunul si vechiul meu prieten Relu (Gherghel Aurel), astazi am ramas si fara FSU, asa cum ii spuneam noi lui Florin Silviu Ursulescu!

Scriu dar mental si afectiv mintea mea refuza sa accepte aceste randuri..

Doamne, ne cunosteam de la mijlocul anilor ’70! Si eu si el eram doi nebuni impatimiti in ale muzicii… Cate sute de ore am petrecut alaturi de acest prieten minunat si excelent cunoscator in ale muzicii bune si in ale vietii!! Cate minunate polemici starneam si clarificam impreuna… Cat de mult a facut si a insemnat Florin-Silviu Ursulescu (RIP!) pentru radioul si in general pentru muzica difuzata la noi! Ii aud si acum vocea prezentand in fiecare zi de Joi a anilor ’70, pe programul 3 UUS, de la ora 22:00, atat de mult asteptatul Top al Revistei Saptamana cu toate sectiunile lui. Pentru acei ani era o adevarata gura de aer! Apoi participarile substantiale la cunoscutele si indragitele emisiuni muzicale si culturale Radio Recording si Radio Divertisment difuzate pe parcursul mai multor ore, in fiecare sambata a anilor ’70 -’80, cronicile muzicale, recenziile facute la atat de multe aparitii discografice, activitatea de club si multe altele.

Florin-Silviu Ursulescu a fost si va ramane cel mai important cronicar de muzică rock şi folk din România.

Regret nespus plecarea ta, bunule prieten si asa cum am mai spus-o… simt ca intr-un viitor foarte apropiat, nu voi mai avea pe nimeni cu care sa vorbesc sau pot impartasi o amintire a anilor trecuti… Imi vor lipsi nespus starea ta de spirit mereu boema, energia ta pozitiva, vorbele si sfaturile pline de substanta, analizele si comentarile tale atat de bine si de matur alcatuite dar mai ales prietenia pe care mi-a daruit-o atata amar de ani… Este un sentiment trist, apasator si de multe ori usor deprimant si demobilizator, o stare de resemnare in fata neputintei si a micimii noastre in fata timpului si a vietii.

Iti multumesc din suflet pentru absolut TOT ceea ce a fost intre noi pe parcursul acestor zeci de ani.

Sa ai pace, liniste, lumina si toata dragostea mea si a celor ce te-au cunoscut, acolo, in locul spre care te indrepti, bunule prieten FSU!”

Eddie Teodorescu

,,Încă din anii 70 am fost fan FSU. Mergeam uneori la serile sale de folk de la clubul ASE sau de la Preoteasa, îi urmăream topul și rubrica din revista Săptămâna, eram nelipsit la concertele organizate cu prilejul premiilor revistei Săptămâna și îi ascultam cu mult interes emisiunile radio. Aveam cam aceleași preferințe muzicale astfel că îl consideram mentorul meu și îmi notam cu atenție numele trupelor difuzate ale căror discuri le puteam cumpăra în week end de la târgul din Obor. Ne-am cunoscut relativ târziu, prin anii ’80, pe la concertele Iris, Harap Alb, Voltaj, Strop de la T4, dar ne-am împrietenit abia pe la mijlocul anilor ’90 când făceam parte împreună din juriile festivalurilor Top T și Posada Rock și de multe ori eram colegi de cameră. Am pus la cale multe dintre evenimentele de la Club A, am avut și multe alte proiecte comune, din nefericire nefinalizate, ne revedeam cu multă plăcere la diverse alte evenimente. De fiecare dată când ne vedeam îl băteam la cap să îl ajut să facem ordine în colecția sa de albume, casete promo și publicații rock ca să rescrie cartea sa de amintiri apărută la Casa de Pariuri Literare care mi se părea mult prea analitică și săracă în evenimente. Îl sunam după două trei zile și mă asigura că s-a apucat de scris. Ultima oară ne-am văzut la ziua lui Fane Mardale când am făcut și o fotografie împreună cu sărbătoritul. Eram cu moralul la pământ după o operație și cred că i-am spus că probabil ne vedem pentru ultima oară. Așa cum o făcea întotdeauna a încercat să-mi insufle o gândire pozitivă. Am intrat apoi într-o lungă perioadă de anemie ce nu mi-a permis să ies din casă și să merg la diverse evenimente. FSU era însă neobosit. Îi urmăream activitatea pe facebook și observam că nu lipsea la niciun eveniment important. Eram impresionat de rezistența sa. Vestea din această dimineață m-a lovit ca un trăsnet. A venit pe neașteptate și iată că a dispărut încă unul dintre oamenii pe care i-am admirat… Dumnezeu să te odihnească, Florine!!!”

Stratone Ion

,,Cei care au prins perioada de aur a radioului știu ce pilon important în domeniul muzical a fost Florin Silviu Ursulescu. Acum, când toată lumea este pe Wikipedia, pare ca acest lucru să nu conteze prea mult. L-am cunoscut pe FSU în perioada de sfârșit a vieții lui și, de câte ori ne vedeam, îmi mai spunea câte o informație pe care nu ai cum să o descoperi în altă parte. Mi-am dat seama că ești nimic cu acest Wikipedia și că oameni ca FSU îți lasă în suflet o mare tristețe; o dată cu ei pleacă o întreagă istorie, pleacă informații prețioase nicăieri scrise și, uneori, niciodată spuse. Încă nu realizăm, probabil, ce înseamnă pierderea unor astfel de oameni care au cernut și au pus în evidență tot ce a fost bun și valoros. Dumnezeu să-l odihnească!”

Dana Florian

,,Astazi suntem mai singuri… am mai pierdut o parte din istoria muzicii, am pierdut o parte din encilopedia rock-ului, am pierdut un tovaras de drum, am pierdut un „frate”… si, ce-i mai trist, am pierdut un prieten adevarat… Dumnezeu sa te odihneasca in pace…

Adriana Marchese

Autor: Iulia

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența dumneavoastră.