Eugen Avram: ,,Oamenii se duc, dar mesajele rămân!”

  • Postat de: Iulia
  • Category: Talk

A căzut recent cortina peste a XVII-a ediție a maratonului folk ,,Remember Vali Sterian”. Artiști din întreaga țară răspund an de an invitației lui Eugen Avram de a aduce în amintire și a transmite mai departe celor tineri spiritul lui Vali Sterian. Este spiritul care leagă, care unește dincolo de orgolii, care dă naștere unor noi prietenii și care inspiră. Nu întâmplător, ,,Remember-ul” are loc pe 21 septembrie. Atunci s-a născut Vali Sterian. Practic, Eugen Avram a ales să-i celebreze viața, iar comunitatea care s-a creat în jurul acestui eveniment – artiști și public deopotrivă – își amintește cu bucurie de cel care a pus bazele folkului românesc în anii ’70 și i-a dat o direcție sănătoasă: direcția mesajului, a atitudinii, a coloanei vertebrale, a nesupușeniei în sens civic. Folk-ul, ca și rock-ul, este o formă de rezistență pe care Vali Sterian, alți colegi de generație, dar și folkiști ai curentului actual și-o asumă. Datorită lor, noi, ceilalți, mai păstrăm speranța în vremuri mai normale.

Am schimbat câteva vorbe cu Eugen Avram, în online (să-i dea Dumnezeu sănătate cui a inventat Internetul și a scurtat distanțe dintre oameni!) și am descoperit un tip plin de modestie, un tip care lasă să vorbească despre el faptele și muzica sa. Vă las să-l descoperiți și voi în cele ce urmează!

 

,,A fost cea mai reuşită ediție de până acum”

 

Tocmai s-a încheiat a XVII-a ediție de ,,Remember Vali Sterian”. Este o cifră importantă într-o țară în care constanța ne cam lipsește. Ce v-a mânat în luptă?

Pe scurt, la doar doi ani de la dispariţia lui Vali am constatat că de ziua lui, pe 21 septembrie 2002, nu se întâmpla nimic nici măcar în Casa Eliad, locul în care ne întâlneam aproape zilnic. În 2003 eram la mare prin septembrie şi am primit prin telefon o invitaţie de la Cornel, patron la Big Mammou, să susţin un concert pe 21 septembrie. I-am spus pe loc să taie „Concert Eugen Avram” şi să scrie „Remember Vali Sterian, amfitrion Eugen Avram”. Şi a fost prima ediţie, în Big Mammou.

Cum ați aprecia ediția aceasta, prin ochii organizatorului?

Cea mai reuşită de până acum. De fapt, de la 1 la 17 lucrurile au evoluat continuu.

Veți repeta experiența în aer liber?

Cu siguranţă, de câte ori va fi posibil – mă refer la condiţiile meteo. Din fericire, clubul Quantic este de aşa manieră construit, încât, în caz de, evenimentul se poate muta relativ uşor în interior.

Ce presupune să organizezi un astfel de eveniment, cu atât de mulți artiști?

Am conceput un regulament aparent simplu, dar destul riguros încât să permită un program în care să încapă toţi doritorii. Unul dintre secrete este că fiecare artist (cu foarte puţine excepţii, definite şi alea în regulament) primeşte minute de scenă, nu un număr de cântece. Adică ai scena 12 minute. Dacă poţi să cânţi cinci cântece în 12 minute, treaba ta. Un alt secret este că eu, ca prezentator, vorbesc puţin. Iau cu mine un microfon wireless şi prezint din orice poziţie, fără să mai urc pe scenă. Aşa dispar mai toţi timpii morţi în care oamenii se aşteaptă unii pe alţii. Niciodată nu las un artist pregătit să înceapă – cablat etc. – să aştepte că mai am eu ceva de zis.

,,Sunt convins că generaţia care vine ne va oferi mari surprize”

Cât din spiritul lui Vali Sterian mai regăsiți, astăzi, în noua generație de folkiști?

Se pare că noua generaţie îl agreează pe Vali Sterian. Cred că toţi ştiu cel puţin un cântec de-al lui. Conducerea ţării ajută şi ea, se pare, pentru că observ că apar din ce în ce mai multe mesaje protestatare în folkul tânăr. Iar Vali e regele folkului protestatar.

Împărtășiți cu noi o amintire dragă cu Vali Sterian!

În 1995 lucram la casa de discuri Alpha Sound şi am editat o casetă audio relativ celebră la vreamea ei, „Restituiri Folk”. Era o colecţie de 10 piese de referinţă  ale folkului, de 10 artişti diferiţi. Vali, Bodolan, Stănculescu etc. Băieţii erau tare supăraţi că nu îi întrebase nimeni de sănătate, neştiind că în cazul unei colecţii de cântece mai vechi de 20 de ani, conform legislaţiei de atunci, acordul lor nu era necesar. Când m-am aşezat la masă lângă Vali, Bodolan scria şi toţi dictau un fel de scrisoare deschisă de protest pentru presă. L-am tras deoparte pe Vali şi i-am explicat că eu concepusem caseta şi că nu făcusem niciun deserviciu nimănui, ba din contra. S-a uitat mirat şi i-am explicat că se numeşte „Restituiri” pentru că folkul stă ascuns în sertare şi nu este difuzat, deci trebuie restituit. Apoi l-am întrebat câte concerte a avut anul trecut şi câte crede că va avea după apariţia casetei. În sfârşit, i-am explicat că este, de fapt, o cărămidă pusă în acelaşi zid la care muncim cu toţii. Advertising pentru folk. M-a bătut prieteneşte pe umăr şi cu un zâmbet larg s-a întors la masă, i-a cerut foile lui Bodolan „să vadă ce-a scris”, le-a rupt în bucăţi şi a strigat „Ospătar”…

Vrem sau nu, inevitabil, când vorbim despre folk, raportarea se face la ceea ce a fost, cu bune și cu rele. Cum vedeți dumneavoastră peisajul folk al zilelor noastre?

Excelent. Din ce în ce mai mulţi copii se apucă de chitară, iar din festivalurile de gen apar nişte talente extraordinare. Sunt convins că generaţia care vine ne va oferi mari surprize.

,, Mesajele care trebuie vor rămâne. Se învaţă şi se transmit, de la un folkist la altul, ca în Mioriţa”

Unul după altul se duc oameni-istorie, oameni care ei înșiși reprezentau o adevărată școală de muzică, de caracter… La cine se va mai raporta următoarea generație?

Oamenii se duc, dar mesajele rămân. Foarte multe dintre mesajele lui Vali devin parcă din ce în ce mai actuale. Ascultaţi şi verificaţi. Mesajele care trebuie vor rămâne. Se învaţă şi se transmit, de la un folkist la altul, ca în Mioriţa.

Care este misiunea lui Eugen Avram în acest moment?

Intenţionez să „stric” un pic balanţa şi să mă ocup mai mult de mine, în sensul unor imprimări pentru un CD şi concerte, rărind evenimentele de club din Bucureşti. Am în plan şi câteva proiecte mai mari, împreună cu mai mulţi colegi. Le voi face publice pe măsură ce capătă contur. Doar n-o să le ţin pentru mine…

Dacă ar fi să alegeți o melodie despre care să spuneți… și aici îl găsiți pe Eugen Avram artistul, omul… care ar fi aceea? 

Aici o să vă las pe voi să alegeţi. Eu mă simt bine cu toate.

Atunci o să alegem… o stare. O stare de dor.

Vă mulțumesc!

Cel mai bun mod de a-mi mulţumi este să veniţi la concerte!

Autor: Iulia

Lasă un răspuns

Un comentariu

  • stefan

    Conducerea țării nu are mai nimic de a face cu festivalurile de folk. Ele sunt organizate de organele locale. Conducerea țării nu este în stare să ia măsuri împotriva celor ce nu respectă legea care obligă posturile de radio să difuzeze 40% muzică autohtonă. Nici măcar radioul plătit de la buget nu face asta.

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența dumneavoastră.