Emeric Imre: ,,Cel puțin 10-15 ani de zile am cântat fără onorariu. Folkistii din liga a II-a sunt la limita subzistenței”

  • Postat de: Iulia
  • Category: Insider

V-am mai spus cât îmi place emisiunea ,,Foc de P.A.E.%”, cu Andrei Partoș? Atunci vă spun acum: foarte mult, din rațiuni care sunt evidente dacă o urnăriți (sau o veți urmări) și voi pe Youtube sau Facebook. Ei bine, săptămâna trecută, unul dintre invitații emisiunii a fost Emeric Imre, ,,nebunul de alb” al folk-ului românesc. Ați spune că notorietatea de care se bucură este direct proporțională cu standardul de viață. Ei bine… nu!

Pentru că avem posibilitatea, prin intermediul comentariilor, să adresăm întrebări invitaților, am fost curioasă să aflu… ,,dacă un folkist cu notorietate și cu participări frecvente la evenimente poate trăi din folk”. E drept că nu mă așteptam la un răspuns pozitiv, însă nici nu anticipam faptul că din folk nu doar că nu se poate trăi, dar ai șansa să ieși cu brio… pe minus! Iată ce ne-a răspuns Emeric Imre:

,,Cu greu se poate trăi, deoarece concertele sunt sporadice, „prețul mic”, logistica foarte costisitoare (deplasare, uzura mașinii, carburant, cazare, mâncare), costul închirierii sălii, costul închirierii sonorizării și reîntoarcerea la domiciliu, impozite de plătit, CONTRIBUȚII SOCIALE (sănătate, pensie). Spectatori sunt puțini iar bugetul lor „entertainment” este redus.

Dacă însumezi toate acestea s-ar putea să ajungi în negativ. Cel puțin 10-15 ani de zile am cântat fără onorariu doar pentru a-mi face cunoscută muzica.

În general, folkistii din liga a II-a unde mă situez și eu, sunt la limita subzistenței (deși s-ar crede ca învârt sume), în cele mai bune cazuri au un câștig echivalent cu un salariu mediu, nu mai mult. Multă, multă precaritate.

Eu, dacă ar fi să mă citez ca exemplu, nu am avut niciodată o mașină nouă, nu mi-am putut permite.

Adaug faptul că dacă mai ai și o familie de întreținut, îti va fi greu spre imposibil.”

Autor: Iulia

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența dumneavoastră.