După 40 de ani. Dan Chebac a dat din nou drumul cailor săi (mereu liberi!)

  • Postat de: Iulia
  • Category: Subjective

În ultimii ani am asistat la reveniri spectaculoase în cetatea folk-ului. Oameni pentru care viața a avut alte planuri niște decenii bune au realizat că muzica este parte din ei și că, deși au pus mâna pe chitară mai rar decât și-ar fi dorit, sufletul lor a cântat în tot acest timp. Au realizat că acea pornire a tinereții, când au compus primele cântece, a fost cu adevărat valoroasă, autentică și că nu s-a stins niciodată. Mai mult, au realizat că au ceva de spus și că trebuie să o facă.

După 40 de ani, în 2017, Dan Chebac revenea în România. În Spice îl aștepta vechea gașcă: Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Niki Oagăn, Ducu Bertzi, Andrei Partoș, Mihai Manea „Croco” ș.a..

De atunci vine mult mai des în țară, din Italia cea însorită în care pleca prin 1981, când eu abia făceam ochi. Poate și de aceea, până de curând, nu am știut cine este Dan Chebac, chiar dacă a luat startul cu veteranii Cenaclului Flacăra.

L-am descoperit în interviul acordat regretatei Teodora Ionescu și pe sfântul Youtube, acolo unde am ascultat melodii din perioada de tinerețe, dar și variantele lor reorchestrate cu mult talent de Gianluca D’Alessio.

10 piese vechi (piese noi pentru generația mea!), dar într-o haină melodică actuală, sunt deja imprimate pe albumul ,,Cântece despre… caii liberi”. Ei da, chiar și sub comunism Dan Chebac a fost un ,,cal” liber. Mai liber decât sunt mulți alții, astăzi, în așa-zisa democrație.

Ascultându-i melodiile, m-au încercat în același timp două sentimente contradictorii. La început a fost bucuria pe care o ai atunci când descoperi un om frumos, un artist talentat, un cântec bun, o voce care transmite. După care m-a frapat faptul că, ascultându-i mesajul, am realizat că acesta este cât se poate de actual, ca și cum peste România nu ar fi trecut, între timp, 40 de ani. Nu știu de ce mă tot mir așa de fiecare dată, pentru că și dacă vom deschide publicistica lui Eminescu, spre exemplu, vom descoperi același lucru: că ,,toate-s vechi și nouă-s toate”.

Mesajul lui Chebac, ceea ce spune el în cântece făcute acum patru decenii este, paradoxal, chiar mai actual, mai articulat, mai viu decât mesajele pe care le transmite parte din generația de astăzi. Se vede (se aude!) că a trăit vremurile acelea în care cuvântul era mai important decât muzica, fondul mai important decât forma…

Interesant este că, deși melodiile vechi au fost reorchestrate într-un mod actual, Gianluca D’Alessio și echipa sa au făcut-o într-atât de profesional încât remarci și cuvântul, și haina muzicală inspirat aleasă.

Albumul ,,Cântece despre… caii liberi” a circulat pe la câteva evenimente folk din țară. Sperăm și la o lansare oficială, dar mai ales la reveniri ceva mai dese, pentru că lumea folk are nevoie de repere de calitate și, mai ales, de OAMENI frumoși.

Autor: Iulia

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența dumneavoastră.