Dan Chebac, rezistența prin muzică și un album care face istorie

  • Postat de: Iulia
  • Category: Insider

Când ceva îmi place foarte mult, mi-e greu să scriu despre. Este ca acel prea-plin suficient sieși, care nu mai simte nevoia să… nimic. Dar pentru că face parte din fișa job-ului, dar și pentru că simt nevoia asta, iaca  scriu, chiar și acum, a treia zi după scripturi, după ce i-am tocit CD-ul în CD-playerul mașinii.

Deci… Dan Chebac.

Am fost la finele lui octombrie să-l văd cântând, alături de Gianluca D’Alessio, un muzician de excepție, la Colegiul Național ,,Gheorghe Lazăr” din București. Aici a considerat Dan Chebac de cuviință că ar fi cel mai potrivit să cânte piesele de pe albumul scos la 40 de ani după ce a plecat din România și s-a stabilit în Italia. De ce aici? Simplu. ,,Lazăr” este liceul pe care l-a absolvit, iar sala a fost plină de tineri. A fost ca un fel de… predare de ștafetă, ca un testament muzical ce trebuie preluat și transmis mai departe.

Am constatat încă o dată, ca în momentul în care l-am descoperit pe Youtube (cu remixul realizat de către cei de la UFe), că mesajul pe care îl transmitea în tinerețea sa, deși a parcurs patru decenii, este la fel de actual și pentru generația de azi. Este un mesaj cu atât mai valoros cu cât a fost rostit în vremuri în care făceai ani grei de închisoare dacă regimul se prindea de tâlcul din spatele metaforelor.

Pe scenă…

…am descoperit un Dan Chebac absolut emoționat, dar viu, acompaniat la chitară de Gianluca D’Alessio, un foarte bun și talentat muzician. Nu am înțeles prea bine, inițial, de ce atâtea emoții, dar am priceput câteva ore mai târziu când, în drum spre casă, am rulat CD-ul oferit de Dan – ,,Cântece despre… caii liberi”. Am înțeles teama sa, raportat la așteptările celor din jur, așteptări pe care le credea a fi la fel de înalte precum calitatea acestui produs muzical.

În mod evident, albumul…

…ce conține 10 cântece reorchestrate în studioul lui Gianluca D’Alessio, cu muzicieni absolut geniali (Alessandro Vece – vioară, Fabrizio Pigliucci – keyboards, Jacopo Carlini – pian, Patrizio Sacco – bas, Luca Trolli – tobe, Michele Ranieri – acordeon, muzicuță, percuții și voce cor, Gianluca D’Alessio – chitare și keyboard), va rămâne o bornă de referință în folk-ul românesc. E uimitor modul în care niște artiști străini de peisajul muzical românesc au înțeles să livreze acele sonorități și accente care să completeze perfect mesajul transmis.

Ce face valoros acest album

…dincolo de orchestrația excepțională și calitatea impecabilă a materialului imprimat? Mesajul! Sunt versuri, majoritatea compuse de către Adrian Păunescu, din acea perioadă în care propaganda nu înveninase de tot atmosfera din Cenaclul Flacăra. ,,Cred că vedea în mine copilul rebel și de aceea îmi dădea acele poezii care ascundeau în ele… mesajul.” îmi mărturisește, într-una dintre discuțiile avute.

Cum ați regăsit lumea folk, după 40 de ani?…

…l-am întrebat pe Dan Chebac, în ziua în care a susținut recitalul la Colegiul Național ,,Gheorghe Lazăr”.

,,La revenirea în țară am fost interesat mai degrabă de persoanele pe care nu le cunoșteam. În privința celor pe cei care îi știam, poate părea o critică, dar nu am văzut mari schimbări. Pe de altă parte, fiind absent atâta vreme și neurmărind fenomenul, nu e corect să dau sentințe. Mulți au o meserie, fac acest lucru din plăcere. Și eu am făcut muzică din pasiune și cu plăcere. Pentru mine, folkul a însemnat mai mult partea legată de text. În perioada tinereții mele, mesajul era mai important decât muzica. Era nevoie să vorbești, să transmiți metaforic lucruri pe care nu aveai voie să le spui. Paradoxal, astăzi când ai libertatea și poți să fii satiric cât vrei, lumea nu mai este interesată. Pe atunci, muzica și mesajul transmis prin intermediul ei erau singurele moduri prin care puteam face ceva diferit. Eu, spre exemplu, am refuzat muzica de propagandă. Cred că dorința mea de a cânta era strâns legată de necesitatea organică de a-mi crea un fel de sferă pentru a putea rezista. Era modul meu de a mă apăra în fața unui regim abuziv.” mi-a răspuns.

Ce urmează după acest album?

Încă nu știe. Și parcă nici nu contează dacă urmează sau nu ceva. Albumul ,,Cântece despre… caii liberi” este și va rămâne o mărturie valoroasă a unui moment cu totul special în istoria recentă și în muzica românească, folk sau ne-folk.

 

Autor: Iulia

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența dumneavoastră.