Câștigătorii Trofeului ,,Castanilor” – recital în True!

  • Postat de: Iulia
  • Category: Events

Marți, 8 octombrie, în True Club, sunteți așteptați la recitalul proaspeților laureați ai Festivalului Castanilor! Grupul folk ,,Om bun” a răspuns invitației amfitrionului Puiu Crețu, care parcă a presimțit că festivalul de Ploiești va fi cu noroc pentru brașoveni.

Despre grupul ,,Om bun”

,,Grupul  ia naștere în 1994, când trei tineri dornici de a cânta se întâlnesc și hotărăsc să-și încânte prietenii cu creațiile lor. Numele purtat de grup era numele liderului Codruț Beleaua. Formula de atunci: Codruț Beleaua-chitară/voce, Nae Berechet-chitară solo /voce și Mihaela Tătărășanu-voce. În 1995 participă pentru prima dată la Festivalul de muzică folk Om Bun din București și câștigă trofeul festivalului. Tot atunci, juriul festivalului le sugerează să își schimbe numele în Om Bun- ca purtători de cuvânt ai generației lor, așa cum spunea Victor Socaciu, directorul festivalului. Valeriu Stelian le dăruiește cu mare admirație premiul Nicu Vladimir pe care îl primise dumnealui și care reflecta contribuția sa de o viață în folkul românesc. Stilul inconfundabil al cântecelor, emoția pe care o exprimă, frumusețea sufletească pe care o transmit i-au făcut să câștige inima juriului, dar mai ales a publicului prezent.

În 1996 câștigă și Premiul Special al Juriului la Giurgiu, festivalul Floare de Colț. Au urmat numeroase apariții tv (Ceaiul de la ora 5, Vânare de vânt ) și prezența constantă în recital la festivalul Om Bun până în anul 2000. În 1997 scot pe piață albumul „Zbor prin beton” prin casa de producție Cat Music.

Albumul e un real succes și este produs în colaborare cu Radio Unu Brașov. Curajul de a cânta cât mai nealterați de latura comercială cât și rezistența lor la compromisuri i-au făcut un grup foarte apreciat și iubit. După anul 2000 apar noi colaboratori ce își pun amprenta pe stilul original si nonconformist al trupei. Amintim de Bogdan Drapac la blockflute și Andreea Măzărean la vioară. Participă în țară la festivaluri de gen, sunt invitați să cânte și la Galele de folk Florian Pittiș Folk You cât și la emisiunile Radio3net.În Brașov inițiază seri de folk ce își propun să adune tinerii pentru a cânta propriile creații și nu numai. Serile debutează în iarna anului 2011 în cadrul unei asociații cu numele Dacia Folk.Efortul de a rezista pe o piață în continuă schimbare și transformare este notabil în cazul lor pentru că au păstrat nealterat spiritul folk. În iarna anului 2014 își lansează un nou album. Poartă numele „Revelație” și are colaboratori  de marcă: Darius Neagu – percuție, Alin Radu-pian și Mircea Vanca –flaut. Pe lângă aceștia se află Teodora Beleaua, fiica mai mare a familiei, care aduce un suflu de sensibilitate și bucurie prin vioara sa.

Palmaresul grupului:

1994 – Trofeul Om Bun, București, Festivalul Național de Muzică Folk „Om Bun”;

1996 – Premiul special al juriului, Giurgiu, Festivalul „Floare de Colț”

2018 – Premiul de interpretare – grup, Ploiești, Festivalul Castanilor –  in memoriam Gabi Dobre;

2018 – Premiul 3, Pitești, Trivale Fest.

2019 – Trofeul Festivalului Castanilor de la Ploiești”

Membrii actuali ai formației

Codruţ D. Beleaua:

„ Am început să cânt de mic copil. Am absolvit Şcoala Populară de Arte din Braşov la secţia acordeon. Am fost membru al corului Şcolii Generale nr. 13 Braşov. La sfârşitul liceului am cunoscut farmecul şi sensibilitatea muzicii folk. Am constituit în 1994 Grupul Folk “Beleaua” care apoi şi-a schimbat denumirea în “Om Bun”. În 1995 am câştigat Trofeul Festivalului Naţional “Om Bun” Bucureşti. Am lansat două albume – “Zbor prin beton” în 1997 și „Revelație” în 2014. Am găsit în folk modalitatea de a-mi exprima trăirile şi gândurile, de a transmite sincer mesajul meu câteodată protestatar, alteori sensibil, dar totdeauna viu, curat şi adevărat.”

 

Teodora – Emilia Beleaua:

„Am 22 ani. De când mă ştiu ascult muzica folk şi m-am alăturat proiectului Om Bun pentru că acum simt că pot dărui din bucuria pe care părinții mi-au insuflat-o întotdeauna când i-am ascultat cântând acest gen de muzică. Am fost elevă a Liceului de Muzică “Tudor Ciortea” şi studiez vioara de la vârsta de 7 ani. Actualmente sunt studentă la Universitatea Națională de Muzică din București. Cânt în diverse formule şi experimentez genuri noi de abordare ale muzicii.”

Autor: Iulia

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența dumneavoastră.