10 greșeli pe care le poate face un folkist. Din greșeală…

  • Postat de: Iulia
  • Category: Subjective

Fără alte introduceri, să purcedem!

1.Este prea trist. Prea trist într-un mod gratuit, care nu presupune poezie, metaforă. Plânge tot ce prinde. Plânge preventiv. Plânge și la nunți. Plânge din oficiu. De cele mai multe ori, plânge în succesiunea de acorduri LA minor – MI major – RE minor (nu neapărat în această ordine), iar când introduce câte un SOL sau DO major, este pentru a deruta auditoriul.

 

2.Este prea vesel. Vesel într-un mod în care tu, ca ascultător, nici nu mai poți să te… veselești. Mai mult, te întrebi dacă nu cumva te uiți la un stand-up comedy cu poante care nu se învecinează nici pe departe cu subtilitatea.

 

3.E prea… profund. Mai profund decât profunzimea poate duce! Trosnește chitara de metafore grele, ermetice, cu trimiteri filosofice pe axa Platon-Coelho. Vrea musai să-ți provoace câte un catharzis la fiecare două versuri. Și, în mod evident, mănâncă înghețată Nirvana.

 

4.Te pune să ridici mânuțele sus, să aplauzi, să ții ritmul, să-l ajuți cu refrenul… Ceea ce nu-i rău, să ne înțelegem, face parte din arsenalul creării de atmosferă! Dar dacă se întâmplă din două în două melodii, e clar că la final trebuie să-i ceri comision din costul prestației.

 

5.Crede despre sine că este… buuun! Sau, mai grav, că e… artist!  Este alimentat de pe margine, periat, promovat, căci mediocritatea se bucură mai mereu de cei mai numeroși fani. Vorbește despre sine la persoana a III-a chiar și când mimează modestia. Are mereu câteva replici inteligente la purtător, pe care le rulează la toate recitalurile și musai un scanner de scame când se află în preajma unor personagii cu influență. Unii dintre ei devin tot mai buni de la un an la altul. Și totuși, ego-ul lor cât carul îi împiedică să fie egali cu ei înșiși…

 

6.Sunt femei. Nasc. Fac pauze lungi și dese (funcție de numărul de nașteri). Se plictisesc rapid, mai ales dacă nu adorm fredonând ,,Enigmatici și cumiiiiinți” sau ,,La maaaaarginea paaaaaante abruuupteeeee”. Nu sunt consecvente. Sunt temperamentale cel puțin o dată pe lună. Se plâng prea mult. Copleșite numeric de către cei din genul opus, îi lasă pe ei să strălucească, să se ducă la toate festivalurile, să cânte la toate mesele, să intre în toate juriile. Și gata!

 

7.Se hrănesc cu zecile de ani din aceleași cântece, mizând exclusiv pe nostalgia publicului ce va fi întotdeauna dornic să fredoneze ,,Aaandriii Pooooopaaaa ceeeel vestit”. Sau… voinic? Sau… ambele?

 

8.De multe ori beau băutură ieftină și proastă. Și e păcat, credeți-mă, că și anul acesta s-a făcut pruna! A ajuns litrul de țuică la 10 lei!

 

9.Nu ascultă manele decât la Neversea, dar știu versurile pe de rost.

 

10.Aici vă las vouă posibilitatea de a completa pe spațiul punctat:………………………………………..

P.S.: Acest articol este un pamflet. Orice asemănare cu realitatea este pur intenționată.

Autor: Iulia

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența dumneavoastră.